پژوهش در تاریخ آذر 28, 1395 20:36
مهارت جرأتمندی:
مهارت جرأت ورزی و عزت نفس یکی از مهم ترین عناصر ارتباط موثر است. فراگیری مهارت ارتباط موثر، این توانایی را ایجاد میکند که افراد به سهولت و با احساس مثبت، نیازها و خواستههای خود را بیان کنند و از حقوق خود در جامعه دفاع و به حقوق دیگران احترام بگذارند.
موانع جرأتورزی:
1- فرد فکر میکند دیگران او را به دلیل کارهایی که برای آنها انجام میدهد، دوست دارد بنابراین اگر مستقل عمل کند دیگران او را دوست نخواهند داشت.
2- فرد در زمینه رضایت، احساسات و راحتی دیگران احساس مسئولیت میکند، بنابراین از اینکه به دیگران (نه) بگوید و آنها را از خود ناراحت سازد، احساس گناه میکند.
3- فرد، رفتار جرأتمندانه را با از خودگذشتگی و ایثار و فداکاری در تناقض میبیند لذا اعتقاد دارد اگر از پذیرش درخواست دیگران امتناع کند آدم بد و خودخواهی تلقی خواهد شد.
4- چنین افرادی یاد گرفتهاند همیشه یگران را از خود راضی و خوشحال نگه دارند و خوب نیست خواستههای خود را بر خواستههای دیگران ترجیح دهد، لذا اگر کسی ناراحت شد چیزی نمیگوید و فقط میکوشد از او فاصله بگیرد و وقتی کاری را انجام میدهند که به آن تمایلی ندارند احساس بدی درباره خود یافته و از فرد مقابل رنجیده میشود و بیمیلی خود را به طور ناخواسته و به شکل غیرکلامی
( سکوت- اخم کردن- دیرحاضر شدن و انجام کارها به شکل سرسری و بدون دقت) نشان دهد.
از موانع جرأتورزی همچنین میتوان به موارد زیر نیز اشاره کرد:
کمرویی، فقدان اعتماد به نفس، نبود عزت نفس، فقدان تقویت اراده و عدم مهارت نه گفتن.
راهکارهای ابراز جرأتمندی:
سه مهارتی که به بهبود جرأت شما کمک میکندعبارت است از:
1- بیان احساسات خود: بیان احساسات یعنی مطلع ساختن دیگران از احساسی که نسبت به اعمال آنها دارید مثلا در مقابل دعوت دوستتان به مهمانی که اهل خانه آن را نمیشناسید و مایل به رفتن نیستند به جای متهم کردن او یا گفتن چیزهایی مثل « شما بی ملاحظه هستید» « شما پررو هستید» فقط احساس خود را نسبت به آن پیشنهاد به این صورت بیان کنید که « متاسفم . اما برنامههای دیگری دارم» بیان روشن احساسات خود، بر عزت نفس و احترامی که دیگران برای شما قائل هستند میافزاید.
2- همدلی: همدلی مهارتی مهم برای تقویت روابط صمیمانه است. اگر نیازهای دیگران را درک کنید و بپذیرید آنها بیشتر مایل به پذیرفتن خواستهها و تمایلات شما خواهند بود این به معنای آن نیست که هرچه دیگران میخواهند، قبول کنید شما میتوانید با تقاضاهای دیگران مخالفت کنید ولی باید نشان دهید که احساس آنها درک کرده و آن را محترم میشمارید مثلا در مثال قبل در مورد دعوت دوستتان به میهمانی با مهارت همدلی میتوان اینگونه به او جواب داد که «شاید دلت میخواست که من با شما بیایم این موضوع را میفهمم ولی متاسفانه در اینگونه میهمانیها شرکت نمیکنم»
3- کاردانی: وقتی حساسات خود را بیان نموده و نسبت به دیگران همدلی نشان میدهید به احتمال قوی اعمال شما از روی تدبیر و حسابگری خواهد بود. اگر دیگران شما را مجبور به کاری کردند به جای آنکه عقبنشینی کنید، محکم و قاطعانه مقاومت کنید هرچند که باید طوری رفتار نمایید که احترام آنها نیز حفظ شود و به اشتباه خویش آگاه شوند.
منبع: جرأتمندی – کاری از گروه تولید و پژوهش مرکز مشاوره حوزه علمیه خراسان